Koningsschieten & Sfeerproeven bij het boogschieten

Sfeerproeven bij Boogschietvereniging Poeldijk: Jeroen is de Koning

Westland kent een rijk verenigingsleven. In de vrije uurtjes ontmoeten Westlanders elkaar in buurthuizen en clubgebouwen om zich gezamenlijk op hun liefhebberij te storten. Het Hele Westland wil wel eens weten wat zich binnen bij de kleine verengingen afspeelt. Deze keer: Sfeerproeven bij de boogschietvereniging van Poeldijk.

door Evelyne Lammerding - Gepubliceerd in Het Hele Westland

Het is een speciale avond bij Handboogsport Verburch in Poeldijk. In plaats van de reguliere clubavond in het gebouw op het terrein van Verburch Sportcentrum, is er deze woensdagavond het jaarlijkse Koningschieten, een clubwedstrijd. Wie wint, is de Koning van de club.

Rond zeven uur zijn de leden binnen. Ze bereiden zich voor op de wedstrijd: bogen en banen klaarzetten, speciale uitrustings-elementen zoals armbeschermers om. Acht banen met elk twee schietschijven en een kortere baan voor clubleden die niet deelnemen aan de wedstrijd staan klaar.

Pezen

William Deur (35) helpt de 24-jarige Jessica Suanet, beiden uit Monster, voor de wedstrijd met het opzetten van de pees op de handboog. Deur maakt de pezen zelf. Van speciaal touw maakt hij ze in verschillende lengte en dikte, zo ook voor Suanet. Vlak voor Jeroen Sulsters (45) uit Honselersdijk de wedstrijd aankondigt, is haar recurveboog schietklaar.

Ook de recurveboog van Deur is in orde; vizier en stabilisatoren zitten erop. De stabilisatoren zijn er om preciezer te kunnen schieten legt hij uit. "Ze zorgen voor een beter evenwicht.'' Er zijn ook bogen zonder vizier en stabilisatoren; de zogenaamde barebows.

Half acht. De zoemer klinkt. Het rode licht bij de banen springt op groen. Acht boogschutters staan in lijn opgesteld en concentreren zich. Dan zoeven de eerste pijlen door de lucht. Na 25 meter raken ze de schietschijf.

Fanatsyfilms

"Ik wilde dit allang,'' zegt Deur die twee jaar lid is. "Ik werd enthousiast door fantasyfilms.'' In werkelijkheid vond Deur het ook een mooie sport om te beoefenen. "Het is de focus. Het ene moment maak je een geintje en het andere moment sta je gefocust op de lijn. Je concentreert je in je spieren en in je boog. Op dat moment is het alleen maar jij en je boog. En wel of geen competitie, het is ook altijd jij tegen jezelf.''

Clubsecretaris Anita Sulsters (50) komt voor de gezelligheid langs. Zij weet te vertellen dat bij elke nieuwe, populaire fantasyfilm het aantal aanmelding pijlsnel toeneemt. "Laatst verscheen er weer een. Elf mensen staan op de wachtlijst.''

Deur is aan de beurt. Concentratie. In de houding. Hij spant zijn boog, richt en laat los. De pijl zoeft naar de schijf. En raakt die middenin het hart. Het maximale aantal punten van 10 is binnen.

Als het lichtsein op rood springt en de zomer klinkt, lopen de boogschutters in een lijn over het grint naar de schijven om de pijlen op te halen. De vloer knispert. Sommigen praten even elkaar tot de zoemer weer gaat en de volgende ronde begint.

Jeroen Sulsters die samen met Deur op baan 8 staat, heeft een fijne avond. Zijn pijlen scoren hoog.

Koffie

Een uur en vijftien schietbeurten later verkorten de clubleden de baan naar 18 meter. "Straks schieten we in tien keer drie pijlen,'' zegt Deur. Maar eerst is er pauze. Koffie en fris in de kantine - met een biertje op is schieten taboe - en bijpraten is elementair.

Suanet heeft in de pauze een andere pees gespannen. "Ik had de hele tijd het gevoel dat ik de pijl moest vasthouden bij het spannen. Dat is niet de bedoeling,'' zegt ze. De Monsterse is tevreden over hoe ze op de 25-meterbaan heeft geschoten. "Voor mijn doen heb ik het goed gedaan,'' lacht ze. Na ongeveer een kwartier is het tijd voor de tweede ronde. Concentratie.

De wedstrijd eindigt met 396 punten voor Jeroen Sulsters. Hij is Koning van de club. Deur eindigt als tweede ridder, ofwel derde in het Koningschieten.

Bent u ook lid van een leuke, kleine vereniging en vindt u het gezellig als we een keer komen sfeerproeven? Mail dan de redactie op redactie.hhw@uitgeverijwestmedia.nl met als onderwerp 'Sfeerproeven'.

fotos door rolf van koppen - koningsschieten 2020