28 november 2017: Tesla Fabriek Tilburg

Tesla fabriek Tilburg

Met een goede opkomst van maar liefst 40 begunstiger, bezochten we dinsdag 28 november de ultramoderne in 2013 geopende Tesla fabriek in Tilburg. We kregen de unieke kans om de assemblage van de hypermoderne elektrisch aangedreven bolides van Tesla van dichtbij te zien. Tesla is niet alleen een autofabrikant, maar ook een technologie- en ontwerpbedrijf met de focus op de innovatie van energie.

Vanuit de Tesla-fabriek in Tilburg levert deze vooruitstrevende Amerikaanse fabrikant elektrische auto’s aan klanten in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. De bolides komen in onderdelen via de Rotterdamse haven binnen. In de fabriek vindt de eindassemblage plaats.

150 Tesla’s per dag
De fabrikant assembleert hier dagelijks 150 Tesla’s Model S. Iedere Tesla die hier van de band komt is reeds verkocht. De fabriek registreert iedere handeling bij de assemblage zodat bij problemen de oorzaak altijd te herleiden is. Duurzaamheid speelt niet alleen in de auto’s zelf, maar ook bij de assemblage een koersbepalende rol. Dit konden we zien tijdens de rondleiding.

Topprestaties
Met digitale precisie worden de imponerende accu’s onder de wagens gemonteerd. Ook het monteren van de elektromoren (in 387pk, van 0 naar 100 km/u in 5,6 seconden en 476 pk, van 0 naar 100 in 4,4 seconden) kunt u hier met eigen ogen aanschouwen. De assemblage van de vierwiel aangedreven Model S met dual motor vindt hier ook plaats. Dit model met maar liefst 700 pk trekt in 3,4 seconden op van 0 naar 100 km/u, slechts 0,2 seconden langzamer dan de Ferrari F12!

Na de rondleiding met de bus naar Breda, waar we van een heerlijke maaltijd in restaurant  De Klok hebben genuttigd.

Na het diner reden we met de bus weer terug naar Poeldijk. En we kunnen zeggen dat het een zeer geslaagde excursie was. Met dank aan alle aanwezige begunstigers.