Vrijwilliger in het zonnetje: Emma van Dijk

Zoals elke goed georganiseerde vereniging heeft ook het turnen bij Verburch tal van vrijwilligers nodig. In de eerste plaats natuurlijk hulp bij de trainingen die wekelijks plaatsvinden. Emma van Dijk is zo een vrijwilliger.

Emma is 15  jaar en woont in Westland. In het dagelijks leven volgt ze de HAVO op Dalton in Den Haag en daarnaast speelt ze fanatiek handbal bij Quintus. Emma: ‘’Turnen heb ik zelf eigenlijk niet zoveel gedaan, maar toen in vrij jaar was wel ongeveer een half jaartje. Daarna ben ik gaan handballen wat ik inmiddels alweer zo’n 9 jaar doe. Daarnaast help ik nu dus ook als vrijwilliger bij het turnen en geef ik turnles. Ik ben daar eigenlijk mee gestart toen ik een keer voor mijn zus moest invallen. Zij geeft al langer turnles. Dit vond ik erg leuk en niet veel later werd mij gevraagd of ik dit elke week zou willen doen. En zo ben ik erin gerold. Ik doe dit nu vanaf de zomervakantie en ik vind het nog steeds erg leuk. Elke les is weer anders en je ziet dat de kinderen plezier hebben en ook steeds beter worden.

We zijn op dit moment bezig om met de 2de en 3de turngroep in de toekomst wedstrijden te gaan doen. Hier zijn we druk mee bezig. Eigenlijk geef ik nu 1x in de week turnles. Het zou op zich wel leuk zijn om dat meer te doen, maar dat red ik niet met school en mijn eigen handbaltrainingen. De kinderen die we nu trainen zijn tussen de 6 en 12 jaar en zijn verdeeld over 3 groepen. Het zijn voornamelijk meisjes, wat op zich jammer is, maar er zijn inmiddels ook wat jongens bij. De grootte van de groepen verschilt nogal. Momenteel hebben wij alleen plek bij de kleuters. De eerste groep traint van 16.00 – 17.00 uur, de tweede groep van 17.00 – 18.00 uur en de derde groep van 18.00 – 19.00 uur.

De les begint altijd met een warming-up om de spieren goed warm te krijgen. Dat is vooral belangrijk bij de derde groep. Bij die groep hebben we als warming-up een dansje, dan zijn we iets sneller klaar en is er meer tijd om te turnen. Het verschilt per les welke onderdelen er worden gedaan. Dat kan zijn de balk, brug, trampoline, rekstok of bijvoorbeeld de tumbeling baan zijn.

Ikzelf vind turnen een leuk sport en iedereen kan het op zijn/haar eigen niveau doen. En iedereen is op bepaalde onderdelen goed of minder goed. Ik geef nu drie uur turnles, maar ik ben wel vaak 20 minuutjes van te voren aanwezig om op te bouwen – wat ik overigens het minst leuke onderdeel vind - en op het eind wacht ik tot de laatste kinderen de kleedkamer uit zijn en ook moet alles weer worden opgeruimd. Dat opruimen vind ik minder erg en gebeurd ook sneller, want dan doen we samen met de kinderen van de laatste groep.

Ik denk dat het vooral leuk is om vrijwilligerswerk te doen als je zelf geïnteresseerd bent in wat je doet. Ik vind het erg leuk om de kinderen individueel te zien groeien in hun oefeningen. Naast het lesgeven is er nog veel meer te doen, zo moet er bijvoorbeeld ook kleding geregeld worden die ouders kunnen bestellen. Op dit moment doet mijn zus ook dat soort dingen, maar elke helpende vrijwilligershand is uiteraard welkom.

Ook zin om te turnen? Kijk op onze website.

Op dit moment zijn de lestijden aangepast i.v.m. de corona maatregelen.