25 jaar handboogsport in het Westland

Op zondag 31 oktober vierde Verburch Handboogsport haar 25-jarig jubileum. In 1996 opgericht onder de naam “Het blazoen” door Martin Sleegers.

Vanaf het eerste begin heeft de vereniging altijd onderdak gevonden in het sportcomplex van Verburch. Eerst in de grote zaal beneden, waar op verrijdbare doelpakken werd geschoten, vervolgens in een (wat kleinere) zaal op de eerste verdieping, waar er een eigen schietwand gebouwd kon worden. Toen een aantal jaar geleden het plan werd opgevat om deze zaal om te bouwen tot fitnessruimte, was er gelukkig de jeu-de-boules vereniging die hun eigen ruimte wilde delen.

In 2013 nam de vereniging haar intrek in de jeu-de-boules hal. Daar werd als eerste een geheel nieuwe schietwand gebouwd, een lang gekoesterde wens.

Met het 25-jarig jubileum in aantocht, kreeg de activiteitencommissie de opdracht iets te verzinnen om deze mijlpaal te vieren. Al snel kwam het idee op tafel om dit niet alleen met de huidige leden te vieren, maar om ook oud-leden te benaderen. Ten slotte houdt een vereniging het alleen vol dankzij de leden.

Als handboogvereniging moet er natuurlijk ook wat te schieten zijn (al kan de boog natuurlijk niet altijd gespannen staan…..), dus werd er een passende wedstrijd bedacht. Met het idee dat de oud-leden niet meer geoefend hebben, is de binnenste-buiten verschieting in het leven geroepen. Hierbij loopt de puntentelling op het blazoen andersom; dus wat normaal een 10 is, is nu een 1 en vice versa. Het deel buiten het centrum is natuurlijk groter, dus was het idee dat er dan meer punten geschoten konden worden. Er werd zonder vizier (barebow) geschoten.

Nu moet ik toegeven dat ik nog nooit zoveel geel (=midden van het blazoen) heb zien schieten als tijdens deze wedstrijd. Nu is het juist níet de bedoeling om het geel te raken, gaan de pijlen alsnog die kant op. Dit tot grote hilariteit van de schutters onderling. Het blijkt toch dat het geel blijft trekken, het is erg moeilijk om daar van af te wijken.

De wedstrijd kende de volgende uitslag: op de derde plaats kwam Thijs de Brabander (nieuw lid), op de tweede plaats Ben vd Burg (oud-lid) en de grote winnaar was Patrick Krens, de huidige voorzitter.

De dag werd gezellig afgesloten met een borrel, gevolgd door een chinees buffet.

Nu op naar de volgende 25 jaar!