Bingo en Kerstverschieting 2019

Voor het eerst bij Verburch dit jaar werd woensdag 18 december 2019 de Bingo verschieting gehouden. Voor deze verschieting hadden alle leden een kleinigheidje meegenomen voor op de Bingo tafel. Dit mocht van alles zijn, een cadeautje van de sinterklaas wat je eigenlijk toch niet zo leuk vond, iets te snoepen of bijvoorbeeld foute kerstversiering.

In plaats van een rad met balletjes werd er een blazoen op gehangen met daarop meerdere vakjes met getallen. Vervolgens werd er aan alle leden een bingo kaart uitgedeeld en werd er een nummertje getrokken voor het bepalen van de volgorde van schieten. Alle leden mochten om de beurt 1 pijl schieten richting het blazoen. Ik zeg “richting”, omdat deze pijl zonder vizier geschoten moest worden en dit ging niet alle schutters even goed af. Dit zorgde er wel voor dat er soms wel degelijk getallen werden geraakt, alleen niet op het opgehangen blazoen…

Nadat het eerste rijtje vol was en daarmee de eerste bingo was gevallen begon het tempo er een beetje in te komen en werd iedereen steeds fanatieker. Dit zorgde ervoor dat er soms een stuk of 5 getallen door elkaar naar de schutters werden geroepen, omdat het betreffende getal voor de volgende bingo zouden zorgen. Bij twee rijen was er al sprake van een dubbele bingo en dus ook voor een eerste shoot-off. Deze werd gedaan op een normaal blazoen op zo’n 10 meter afstand. Degene die het hoogste aantal punten schoot met 1 pijl mocht vervolgens een cadeautje uitzoeken, de ander moest in dit geval net als de rest verder schieten voor 3 rijen.

Omdat er een beperkt aantal getallen was en de kaarten dus ook veel dezelfde getallen hadden werd de shoot-off groep steeds groter bij de volgende rij. Op het laatst bij 5 rijen en dus in dit geval een volle kaart was er een shoot-off van 8(!) personen. Omdat er op dat moment nog genoeg cadeautjes waren werd nu besloten dat de score de volgorde van uitzoeken bepaalde. Dus zo gezegd zo gedaan en veel mensen blij met een leuk, gek of lekker cadeautje.

Na dit harde werk was het eerst tijd voor een lekker bakkie koffie of wat fris met een stuk amandelstaaf erbij voordat we met het hoogte punt van de avond zouden beginnen: de Kerstverschieting.

De pauze was niet van lange duur, want iedereen had de kerstboom al zien staan. Deze was van tevoren al door het bestuur en wat vrijwilligers opgetuigd met een diversiteit aan kerstversiering. Dus nadat iedereen zijn hapje en drankje naar binnen had gewerkt was het weer terug naar de bogen! Iedereen die de kerstverschieting al eerder mee had gemaakt borg zijn nieuwe pijlen op en haalde zijn oude pijlen tevoorschijn en met goede reden, want deze verschieting zou de kerstverschieting niet zijn als er niet een paar pijlen sneuvelen.

De boom werd voor de blazoenen geplaatst en omringd met nog wat losse blazoenen om zo toch nog de meeste pijlen te kunnen redden. Vervolgens werd de hele lijn in gebruik genomen door de schutters en werd er van alle banen tegelijk op de prachtig versierde boom geschoten.

Het is elk jaar weer een sport om gewoon zoveel mogelijk versiering uit de boom te schieten. Vooral de piek blijkt toch elk jaar weer een populair doelwit. Wat er in resulteert dat er na elke ronde iemand boven op de blazoenen moet klimmen om zo alle pijlen weer terug te halen die de piek “net” hebben gemist. Nadat alle pijlen weer terug gevonden waren waarvan sommigen niet helemaal goed meer waren, lees “punt zoek” of “doormidden”, ging iedereen weer op de lijn staan om met de overgebleven pijlen nog zoveel mogelijk versiering uit de boom te schieten.

Nadat iedereen op deze manier zijn kerst stress een beetje van zich af had weten te schieten, werd er met zijn allen opgeruimd en de boom weer afgetuigd. Alle ballen en versiering die nog te redden waren werden netjes in een zak gestopt en zouden nog een jaar overleven, maar of zij het einde van 2020 redden? Dat is nog maar te bezien bij de volgende Kerstverschieting.