Boter-kaas-en-eieren op 18 meter

Op woensdag 30 oktober 2019 organiseerde de activiteitencommissie de tweede boter-kaas-en-eieren verschieting. Normaal gesproken probeer je tijdens dit spel 3 X-en of O-en op een rijtje te krijgen op een blaadje papier oid. Nu hing dit papier (met raster) op 18 meter afstand en was het de bedoeling om 3 pijlen op een rij te schieten. 

Gelukkig hoefde je niet alleen deze prestatie te leveren: er werd in koppelverband geschoten. Er werd om-en-om één pijl geschoten, met een maximum van 3 pijlen per persoon. Dus eerst een schutter van koppel 1, gevolgd door een schutter van koppel 2, daarna de tweede schutter van koppel 1, enz…. Net zolang tot er als koppel 3 op een rij geschoten werd of de pijlen op waren.

Om de moeilijkheid te vergroten, werd er zonder vizier geschoten. De trefzekerheid van de meeste schutters (waaronder ondergetekende) daalde hierdoor sterk. Daarnaast was een vak, eenmaal raak geschoten, bezet voor het andere koppel, net zoals je bij de versie op papier niet over de X van je tegenstander een O mag schrijven.

Na een ietwat aarzelend begin, werd er al snel fanatiek geschoten. Vrijwel meteen hoorde je rondom de tactieken besproken worden tussen de koppels. Dat was niet alleen voor de winst, getuige de tekst: “als je niet meer kunt winnen, kun je nog wel zieken…”. Een onbesliste set leverde namelijk toch nog 1 punt op, winst was 3 punten en verlies natuurlijk 0 punten. Dus was het andere koppel zoveel mogelijk dwars zitten een manier om toch punten te halen.

De koppels werden door middel van loting tegen andere koppels gezet. Na 3 sets werd er opnieuw geloot, zodat je niet als koppel de hele avond tegen hetzelfde andere koppel hoefde te schieten. Hoe fanatiek iedereen was, bleek wel uit de reactie of mensen na de koffiepauze nog zin hadden in een setje schieten. Er was zelfs geen schijn van twijfel, iedereen stond op om zijn of haar boog weer op te pakken.

Na een laatste setje, waarbij de meligheid steeds verder toenam (“Rechtsonder?...Doe ik effe…*schiet pijl midden-boven*…Oeh, bijna!!!....applaus) was het tijd om de eindstand bekend te maken. Op de derde plaats was het koppel Riley en Kaja geëindigd, de tweede plaats was voor het duo Peter en Patrick. Het koppel “Westland 3”, oftewel Johan vd Vaart en William Deur mocht zich de grote winnaar van de avond noemen. Na het uitreiken van de prijzen, bestaande uit consumptiebonnen, werd daarna de avond gezellig afgesloten.

Zie hier meer foto's