De vaste samenstelling, Jolanda Stijger, bestuurslid en fotograaf Diana Stijger bezochten Danny van den Berg, algemeen directeur, op het terrein van Aardwarmte Vogelaer in Poeldijk. Met een champagnebubbel en een bos bloemen wordt de nieuwe begunstiger welkom geheten en stellen we meteen een paar vragen.
Wat is je connectie met Verburch?
Danny: “Door de verbondenheid met Poeldijk en het gegeven dat Aardwarmte Vogelaer tegenover het mooie Verburchcomplex is gevestigd, een mooi moment om lid te worden van de businessclub, om zo alle verenigingen van Verburch te ondersteunen”.
Aardwarmte, door de stijgende energieprijzen een zeer actueel onderwerp. Wat is aardwarmte?
Danny: “Aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, is energie die wordt onttrokken aan de aardkorst. De kern van onze aarde is extreem heet (2.000 tot 10.000 ˚C). Deze warmte stroomt door geleiding (convectie) naar de aardkorst. Deze energievoorraad is vrijwel onuitputtelijk en daarom hernieuwbaar. Aardwarmte is een lokale en duurzame energiebron waarbij geen (of nauwelijks) CO2 emissies vrijkomen. Als de putten eenmaal geboord zijn vraagt de bron heel weinig ruimte en is er ook geen geluidsoverlast of visuele hinder voor de omgeving.
Waardoor kenmerkt de aardwarmte bron zich?
Danny: “Door de hoge betrouwbaarheid en regelbaarheid van de warmtelevering, die bovendien geheel onafhankelijk is van externe omstandigheden als het weer of seizoen. Een geothermische bron is ook goed regelbaar en deels op de warmtevraag af te stemmen”.
Waar bestaat de installatie uit?
Danny: “De installatie is een zogeheten doublet (productie- en injectieput) en warmtedistributiesysteem waarvan de putten tot een diepte van 2.500 meter gaan en warm water onttrekken van circa 85 graden”.
Hoe gaat dit in zijn werk?
Danny: “De warmte van dit water wordt via warmtewisselaars benut om de tuinbouwbedrijven duurzaam te verwarmen. De tuinbouwbedrijven zorgen voor een optimale uitkoeling van het water tot ongeveer 35 graden. Daarna wordt het afgekoelde water weer teruggepompt naar het oorspronkelijke reservoir op circa 2.500 meter diepte”.
Wat is de besparing?
Danny: “Met deze installatie wordt circa 13,5 miljoen m3 aardgas per jaar bespaard en wordt een CO2-uitstoot van 24 kiloton per jaar voorkomen. Dat is evenveel als het verbruik door ca 9.000 huishoudens. Dit maakt dat de producten van de deelnemers duurzaam worden geteeld en draagt sterk bij aan een schonere en gezondere toekomst”.
Informatie en de deelnemende tuinbouwbedrijven vindt u op: www.aardwarmtevogelaer.nl. Wilt u ook begunstiger worden van de Businessclub Vrienden van Verburch, kijk voor meer informatie op: https://verburch.nl/businessclub.