Bezoek bij de eerste vliegende auto

Businessclub Vrienden van Verburch nemen een kijkje bij de eerste vliegende auto

Donderdag 19 mei 2022 stond het 2e event van dit jaar gepland. En niet zomaar één, een heel bijzonder uitje,  één die je niet mocht missen, dus hadden we veel aanmeldingen, een bus vol. De businessclub ging een kijkje nemen bij de eerste vliegende auto ter wereld. Gewoon in Nederland op een uurtje afstand van Poeldijk. Geloof het of niet maar wij hebben toch werkelijk waar het vervoersmiddel van de toekomst gezien. 

“Het bedrijf PAL-V is opgericht in 2001 en vanaf die tijd zijn de meest bekwame ingenieurs van Nederland bezig met het creëren  van een baanbrekende vliegende auto: “een auto die vliegt, een vliegtuig dat rijdt”.  

Het eerste idee ontstond toen medeoprichter John Bakker in 1999 begon te vliegen. Zoals elke piloot raakte hij gefrustreerd dat vliegen altijd betekent dat je vertrekt vanaf een onhandige locatie en landt op een plek waar je niet wilt zijn. Altijd een auto en een vliegtuig/helikopter achterlaten. Zo begon hij aan een reis om een ​​auto te maken die kon vliegen. Een droom die al meer dan 100 jaar door de mensheid wordt gekoesterd.

In 2008 werd het bedrijf PAL-V (Personal Air and Land Vehicle) opgericht door Robert Dingemanse en John Bakker en begon de droom van een vliegende auto werkelijkheid te worden.

In 2009 zijn de eerste rijtesten op de weg. Daarna volgen nog  vele testen, marktontwikkeling wordt opgestart. In 2020 werd de toelatingstest op de weg met succes afgerond. De vliegende auto heeft een Nederlands kenteken plaat. In 2023 is PAL-V van plan de eerste sleutels van de PAL-V liberty Limited Pioneer Edition aan haar eerste klanten te overhandigen.”

Maar voordat de klanten gebruik kunnen maken van de auto moeten ze nog wel eerst op cursus om te mogen vliegen met de auto. Ook hier is aan gedacht en er zijn hiervoor speciale opleidingen, zodat je een extra “stempel” op je rijbewijs krijgt.

Maar heb je de vliegende auto, dan kun wel even een bakkie koffie doen in London of Parijs. Je rijdt met de auto naar een grasveld, moet wel minimaal 250 meter lang zijn en dan kun je na 5 minuten opstijgen. Voor het landen heb je minder meters nodig. Dit vervoersmiddel kan overal ter wereld een uitkomst bieden, zeker ook in gebieden met een minder goede infrastructuur zoals wij gewend zijn.

Het was een bezoek die we niet snel zullen vergeten. Meer omdat je niet beseft dat er zoveel bij komt kijken, bij het ontwikkelen van de vliegende auto. Staan we straks in de lucht in “de file”? Geweldig dat dit wordt ontwikkeld in Nederland. En geloof je het niet, kijk eens op de site: 

www.pal-v.com en wie weet wordt dit jouw toekomst droom en rijd/vlieg je hierin over een aantal jaren.

 Na het bezoek vertrokken we met een ander vervoersmiddel met eten en drinken aan boord naar de vliegende deur, zo wordt de zeearend genoemd welke broed in de Biesbos.

Het was weer een mooi event.