In gesprek met John Witkamp en Nico Barendse, oud-voorzitters Businessclub Vrienden van Verburch

Voorzitter Jolanda Stijger interviewt hen als oud-voorzitters én oprichters van de Businessclub Vrienden van Verburch. Met hun bedrijven Vandervalk & De Groot en ilimitado bv zijn zij begunstigers vanaf de start in 2008. 
 
Jolanda: wie waren de oprichters? 
John: ik ben benaderd door Hans en Mart Zwinkels. Nico: ja, zij namen het initiatief. John: het eerste bestuur bestond uit: mij (voorzitter), Nico (penningmeester), Peter Spigt (secretaris), Hans en Mart Zwinkels en Ruud Duijnisveld (algemeen bestuursleden).
Nico: Fred van Luijk was ad-hoc betrokken. Onze verwachting was zo’n 20 begunstigers te krijgen, maar binnen twee jaar zaten we al op de 40. Notaris Steffie Michels maakte de oprichtingsakte van de stichting en is vanaf dag 1 begunstiger.
John: vanaf het begin hebben we de visie, missie en doelen beschreven: de omniverenging Verburch financieel ondersteunen, vooral op het gebied van jeugd.
Nico: daar hebben wij elke dag nog profijt van.

Waarom zijn jullie gestopt als voorzitter?
John: in 2014 kreeg ik een burn-out en stopte met alle bestuurlijke functies. Daarna kon ik weer opbouwen. Eind 2015 was ik terug maar met een heel andere instelling. Niet meer 24/7 aan staan, ook ‘nee’ durven en kunnen zeggen.
Nico: ik vind het belangrijk dat er wisseling en verjonging is in het bestuur. Door de komst van Jordy en Robin en jou als nieuwe voorzitter maakten wij dat ook waar.
 
Hoe blijven jullie betrokken bij de Businessclub?
John: ik volg alle berichten van de Businessclub en hoop weer tijd te krijgen om bij de evenementen te zijn. Ik ben blij verrast hoe de Businessclub zich in het Westland ontwikkeld heeft en dat er ook begunstigers van buiten Poeldijk en het Westland bijkomen.
Nico: ik blijf bestuurslid, dus volg alles van dichtbij.
 
Hoe lang werken jullie bij de huidige bedrijven?
John: ik ben in 1986 gestart bij Vandervalk & De Groot (opgericht in 1962). Bij ons staan kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid hoog in het vaandel. Een bedrijf van doeners: het gaat om ‘het doen van goede dingen en het goed blijven doen van goede dingen’. Dat spreekt mij nog steeds aan. Ik heb diverse lagen in het bedrijf doorlopen, veel meegemaakt in de afgelopen 38 jaar. Velen kennen ons van de gele vrachtwagens. Inmiddels heeft Vandervalk & De Groot 12 vestigingen in Nederland en zo’n 400 medewerkers. Ik heb veel geleerd in die tijd en dat weer kunnen gebruiken voor het verenigingsleven en de Westlandse politiek.
Nico: In 1982 startte ik een tuinbouwbedrijf, onder andere met snijrozen. In 1989 bouwde ik in Hoek van Holland er een tweede kwekerij bij. Begin 1990 startten activiteiten in Afrika en werd Ilimitado bv opgericht. ilimitado (Spaans voor grenzeloos, onze eerste buitenlandse avonturen waren in Spaanstalige landen) run ik met mijn broer Marco. In 1995 werden de kwekerijen in het Westland afgestoten en richtten wij ons volledig op de buitenlandse activiteiten.
Toen vooral in Egypte en Zuid-Afrika. ilimitado teelt in Zuid-Afrika stam- en struikrozen in alle vormen en maten. Dit wordt als ingevroren product geëxporteerd. Ook kweken wij op Sicilië en in Italië diverse soorten tuin- en kamerplanten.

Wat vinden jullie van vrouwen in het bestuur?
John: het maakt mij niet uit vrouw, man, religie, afkomst. Wat voor mij voorop staat: Geschikt en beschikbaar zijn.
Nico: daar sluit ik mij helemaal bij aan.
  
Hoe zien jullie toekomst van Verburch en de Businessclub?
John: positief, het is belangrijk dat er een mooie omniverenging als Verburch in Poeldijk is. De vele takken van sport maakt Verburch uniek. Elke dag zijn er veel sportactiviteiten, die vragen aandacht én inzet van veel vrijwilligers.
Nico: rooskleurig, de sportafdelingen én Businessclub blijven groeien. Net als in een bedrijf zijn de mensen belangrijk, kijk naar de vele vrijwilligers die dit mogelijk maken. Sporten is één, maar mensen moeten ook willen meehelpen in een vereniging. Bij de Businessclub zijn wij blij met onze begunstigers, want zij helpen mee aan onze groei. De Businessclub is uniek door de 6 evenementen per jaar en onze steun aan alle sporten van Verburch: Jeu de Boules, tennis, turnen, volleybal, handbal, handboogschieten en voetbal.
 
Tot slot: hebben jullie nog tips en adviezen voor mij als nieuwe voorzitter?
John én Nico eensgezind: blijf vooral jezelf!