Huisregels

Huisregels

ABC Handbal Verburch 
Afkeuringen
Gedurende het zaalseizoen, dat van medio oktober tot medio maart loopt, zijn er natuurlijk geen afkeuringen. Tijdens het veldseizoen moet je altijd naar het veld komen, omdat de scheidsrechter alleen ter plaatse het veld kan afkeuren. Alleen uitzonderlijke weersomstandigheden kunnen aanleiding geven om de wedstrijden te annuleren.
(Bij slecht weer kan er eventueel ook binnen gespeeld worden, dit kost echter wel 20 euro voor zowel de thuis als uitspelende partij)

Voor de training besluit de trainer, eventueel in onderling overleg met andere trainers, of de training doorgaat. Uiterlijk een half uur voor de training wordt dit aan de ouders doorgegeven. Wanneer het echter zo is dat het gaat onweren, moeten alle speelsters van het veld af.

Afzeggen voor een wedstrijd of training

De handbalsport is een teamsport. Zeg daarom alleen in uiterste noodzaak af, aangezien het team en dus de medespelers hierdoor worden gedupeerd. Moet er onverhoopt toch voor een wedstrijd worden afgemeld, dan dient zo vroeg mogelijk, maar uiterlijk donderdagavond 19.00 uur bij de betreffende teamleider te gebeuren.

Tegenwoordig maken we gebruik van WhatsApp groepen. Deze kun je aanmaken voor de training en voor de wedstrijd. Een tip is om ook een groep met de ouders aan te maken, zodat ook zij op de hoogte gehouden worden.

Zijn er een of meer speelsters uit je team verhinderd, dan kun je eventueel een jeugdlid uit een lager team gevraagd worden om mee te spelen. Overleg altijd vooraf met de coach van het andere team.

Bal
Elke speelster moet een eigen bal aanschaffen. Voor de F-jeugd is dit een zachte bal van maat 0. Voor de E jeugd is dit een harde bal van maat 0. Bij de D & de C-jeugd wordt gespeeld met een normale bal, maat 1. Dames in de B, A en senioren spelen met een bal maat 2. Veel jeugd speelt met een Xtreme bal, een makkelijk stuiterende bal met veel grip. Deze bal is op de webshop te bestellen.

Blessurepreventie
Voor een wedstrijd of een training is het opwarmen van het lichaam erg belangrijk. Deze "warming-up" gebeurt door 5 minuten in rustig tempo in te lopen gevolgd door rek- en strekoefeningen. Tot slot enkele balworpen op de keeper. Na de wedstrijd is het verstandig om rustig uit te lopen "Cooling down" gevolgd door rek- en strekoefeningen. Hierdoor wordt voorkomen dat men spierpijn c.q. stijfheid krijgt.

Voor een handballer is de keuze van de sportschoenen heel belangrijk. Een handbalschoen moet een vlakke zool hebben, waarbij het profiel het draaien toelaat. De hiel moet stevig zijn en enige schokdemping is, in verband met het vele springen, ook gewenst. Koop altijd een schoen die goed om de voet past. Bij Excelsiorsport aan de Weimarstraat in Den Haag wordt een goed advies gegeven welke schoen voor de speler geschikt is. Wanneer gemeld wordt dat men lid is bij Verburch krijgt men korting. Let op: mogelijk heeft deze zaak niet veel kleine maten.

Op het buitenveld is het aan te bevelen om kniebeschermers te dragen, waardoor bij valpartijen de knieën zijn beschermd tegen blessures. Let wel: door kniebeschermers te dragen kunnen de knieën niet goed bewegen. Bij loopscholing en in de zaal zo min mogelijk kniebeschermers dragen.

BM wedstrijden
BM betekent "buiten mededinging". BM- wedstrijden zijn door de competitieleiding van het Nederlands Handbal Verbond georganiseerde oefenwedstrijden, die niet meetellen voor de competitie. Ook bij BM- wedstrijden zijn de verenigingen verplicht op te komen, ook als de reisafstand of de tegenstander niet bevalt.

Contributie
Contributie 2022/2023     Contributie 2020/2021
Senioren €280 (selectie €305) €280 (selectie €305)
A-jeugd €240 (selectie €265) €240 (selectie €265)
B-jeugd €210 (selectie €235) €210 (selectie €235)
C-jeugd €200 (selectie €215) €200 (selectie €215)
D-jeugd €185 (selectie €200) €185 (selectie €200)
E-jeugd €175 €175
F-jeugd €150 €150


Clubnieuws
Om de leden te kunnen informeren over ontwikkelingen binnen de vereniging proberen we de website up-to-date te houden. Heeft u nieuws? U kunt nieuws sturen naar ellisvankester@outlook.com

Competitiewedstrijden
Onze vereniging neemt deel aan twee competities: de veldcompetitie en de zaalcompetitie. De veldcompetitie wordt gespeeld in de maanden augustus/ september/ oktober en na de winter in de maanden april/ mei en juni. De zaalcompetitie loopt van half oktober tot en met half maart.

Bij de C, D en E-jeugd wordt er na de eerste helft van de veldcompetitie een eindstand opgemaakt. Daarna wordt een nieuwe poule-indeling gemaakt voor de competitie in het voorjaar. In deze categorie bestaat er geen promotie en degradatie. Bij de E-jeugd en F-jeugd worden van de wedstrijden geen standen bijgehouden. De spelvreugde staat hierbij centraal.
De wedstrijdduur per categorie is als volgt:
Categorie Tijdsduur
Senioren 2 x 30 minuten
A-jeugd 2 x 30 minuten
B-jeugd 2 x 25 minuten
C-jeugd 2 x 25 minuten
D-jeugd 2 x 20 minuten
E-jeugd 2 x 20 minuten
F-jeugd 2 x 15 minuten


Douchen
Het is een heel goede gewoonte om na de wedstrijd en training lekker te douchen. Behalve voor de goede sporthygiëne en voorkoming van blessures spoelen de emoties onder de douche meestal lekker weg, zodat iedereen verfrist de sportclub kan verlaten. Stimuleer het douchen al bij de jongste jeugd, dan geeft het ook geen problemen als de jeugd ouder wordt. Blijf als coach zelf tijdens het douchen in (de buurt van) de kleedkamer, je weet dan zeker dat het geen groot waterballet wordt. Laat de jeugd voor het douchen slippers, handdoek en zeep meenemen. Zeker tijdens het veldhandbalseizoen als er in de regen wordt gehandbald, is het nodig dat de jeugd na afloop lekker doucht en droge kleren aantrekt.

EHBO
Voor kleine blessures, waarbij eerste hulp noodzakelijk is, vind je een verbanddoos in de kantine (achter de bar) of in het beheerskantoor. Tijdens de zaalwedstrijden kan de beheerder van de sporthal je verder helpen. Bij veel voorkomende blessures zoals verstuikingen; verrekkingen geldt het enige advies: DIRECT KOELEN.

Als je twijfelt, adviseer de ouder altijd contact op te nemen met de huisartsenpost. Bedenk dat we vooral met jonge mensen in de groei geen risico mogen nemen.Fairplay
Binnen de vereniging gelden de volgende regels:
  1. Handbal is een teamsport, hetgeen betekent dat je team iets kan bereiken door tolerantie en inzet.
  2. Je eigen bijdrage en houding is bepalend. Je kunt elkaar duperen of stimuleren.
  3. Felle kritiek op medespelers wordt niet gewaardeerd, wel opbouwende kritiek.
  4. Schuttingtaal door spelers, coaches en aanwezige ouders is niet acceptabel. Een ieder heeft de verplichting de ander daarop te wijzen.
  5. Schoppen/slaan/spugen naar de tegenstander of medespeler wordt niet getolereerd.
  6. Positief gedrag ten opzichte van de scheidsrechter staat voorop, ook als je denkt dat hij partijdig is.
  7. Na afloop van de wedstrijd bedankt de aanvoerder de scheidsrechter, wordt er altijd 'afgegroet' en bij verlies wordt de tegenpartij gefeliciteerd.
  8. Alcohol en roken gaan niet samen met sport. Wij zullen dit gebruik dan ook ontmoedigen.
  9. Geen enkele vorm van soft- en harddrugs wordt toegestaan.
Fairplay staat bij onze vereniging hoog aangeschreven. Overtredingen kunnen ernstige blessures veroorzaken, daarom is een goede zelfbeheersing van de spelers van belang. In dit verband zijn normen en waarden heel belangrijk. Wij verwachten dan ook van onze spelende leden, kaderleden en supporters correct en sportief gedrag. Tegen wangedrag zal het bestuur maatregelen nemen. Leden zijn verplicht strafzaken binnen 24 uur te melden bij het secretariaat.

File of pech onderweg 
Dreig je door vertraging te laat bij een wedstrijd aan te komen, keer dan niet voortijdig terug. Kom je later en blijkt het overmacht te zijn, kan de wedstrijd opnieuw worden vastgesteld. Je mag hooguit een kwartier te laat komen, dan kan de wedstrijd nog beginnen. Kom je later dan een kwartier aan moet je in overleg met de thuisploeg bekijken hoe jullie het oplossen.

Grote club Actie
De jeugdafdeling organiseert volop activiteiten voor de jeugd. Om deze activiteiten te financieren doet de vereniging al jaren mee aan de Grote Club Actie. Dit is een landelijke loterij voor verenigingen. Voor de loterij wordt ook reclame gemaakt op de televisie en in de dagbladen.

Als coach heb je voor je team een coördinerende rol. Je deelt de verkoopboekjes uit, die je via het bestuur ontvangt en houdt toezicht op de verkoop. De kinderen tot en met C jeugd krijgen boekjes voor de verkoop van de loten. Coach de kinderen ook hierin een beetje. Zij hoeven gelukkig niet meer met geld over straat.
De B-jeugd tot en met de Senioren ontvangen 5 loten om te verkopen.

Vanaf half september (datum wordt ieder seizoen bekend gemaakt) mogen de spelers met de verkoopboekjes langs de deuren gaan. Als vereniging ben je verplicht je aan de landelijke spelregels te houden anders kun je uitgesloten worden voor deelname.

De vereniging gaat er vanuit dat ieder lid 5 loten verkoopt. Mede door deze extra inkomsten is de contributie relatief laag gebleven. Voor jeugdleden die veel loten verkopen is er altijd na afloop een persoonlijke attentie.

Invallen speelster uit een ander team
Wanneer je wilt dat een speelster uit een ander team met jouw team meespeelt, neem dan vooraf contact op met de coach van dat betreffende team. Hij of zij kan bepalen wie het beste mee kan doen, mede in verband met bijvoorbeeld overbelasting. Speelster van de E-jeugd en F-jeugd mogen in elk team van de E-jeugd of F-jeugd meespelen. Vanaf de D-jeugd mag een speelster die in een hoger team is ingedeeld niet met een lager team meedoen.

Leeftijdsgroepen
Categorie  Leeftijd
Senioren Vanaf 19 jaar
A-jeugd 17-18 jaar
B-jeugd 15-16 jaar
C-jeugd 13-14 jaar
D-jeugd 11-12 jaar
E-jeugd 9-10 jaar
F-jeugd 7-8 jaar
H-jeugd 5-6 jaar

Bij de H-jeugd speel je vooral veel kleine spelen die een eerste kennismaking zijn met de vaardigheden die je later bij het handbalspel nodig hebt. Spelenderwijs komt het spel steeds meer richting handbal. Kinderen doen vooral veel ervaring op in de verschillende beweeggebieden.

Bij de F-jeugd speel je tijdens een toernooi op een klein veld, met een klein doel en een zachte bal, maat 0. Op een toernooi speel je altijd een paar wedstrijden en mag je laten zien wat je nog meer kunt op het spellencircuit.  De spellen en oefeningen maken het toernooi extra leuk en zorgen ervoor dat je een goede handballer wordt. Het belangrijkste is natuurlijk dat je lekker kunt spelen met kinderen van jouw leeftijd.

Bij de E-jeugd mag je op een groot veld spelen. Het doel wordt nog wel iets kleiner gemaakt met de doelverkleiner. De bal is nu hard, maat 0. Bij de E-jeugd leer je vooral hoe je vrij kunt lopen en hoe je de bal kunt veroveren. Je speelt met je hele team op je eigen helft, 1 op 1. Dat betekent dat je allemaal een tegenstander uitzoekt om de bal van te veroveren. Om dit te kunnen doen moet je natuurlijk wel in de buurt van een aanvaller staan en ook de bal zien. Dat wordt hard werken!

Bij de D-jeugd speel je op een groot veld en ook met een groot doel. De bal is iets groter dan bij de F- en E-jeugd, namelijk maat 1 (hard) . Bij de D-jeugd mag je over het hele veld de bal proberen te veroveren. De verdediging is altijd gericht op het veroveren van de bal. Op de cirkel staan met je armen omhoog mag niet.

Opzeggen lidmaatschap
Indien je het lidmaatschap van de vereniging wilt beëindigen, behoort dit altijd schriftelijk bij het secretariaat te gebeuren. Dit moet altijd voor 1 mei gebeuren. Bij beëindiging van het lidmaatschap na 1 mei maar vóór 1 augustus wordt er een bedrag van 50 euro in rekening gebracht welke bestaat uit de door de vereniging gemaakte kosten en het lidmaatschap van het NHV. Opzegging ná 1 augustus wordt gezien als opzegging gedurende het verenigingsjaar. De contributie is dan ook verschuldigd voor het gehele verenigingsjaar.

Privacyverklaring
Dit is de privacyverklaring van Handbalvereniging Verburch, gevestigd te Poeldijk, ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 27276268, hierna te noemen: `de Vereniging`.

Bewust of onbewust deelt u persoonsgegevens met ons. Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met uw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in dit statement voor u uiteengezet hoe wij met uw persoonsgegevens omgaan en welke rechten u heeft. Heeft u vragen naar aanleiding van het lezen van dit statement, stel uw vraag dan gerust per e-mail aan linda-handbal@live.nl.

Problemen
Het is natuurlijk niet te hopen, maar het is mogelijk dat je tegen problemen aanloopt.
Als tijdens een training meiden zich niet gedragen en/of luisteren stuur ze dan niet naar huis. Zet deze meiden aan de kant en bespreek na de training de situatie met het kind. Komt dit vaker voor, neem dan contact op met de Jeugdcommissie. Natuurlijk kan je als coach ook bij de Jeugdcommissie terecht als je problemen ervaart of vragen hebt.

Scheidsrechters
Iedere handbalwedstrijd die gespeeld wordt, staat onder leiding van één of twee scheidsrechter(s) of spelleider(s). Dit zijn mensen die dit op vrijwillige basis doen en het mogelijk maken dat je een wedstrijd kan handballen. Reageer niet op een beslissing van de scheidsrechter. De reden is simpel: het is verspilde energie, je jaagt de scheidsrechter in het harnas en het betekent verlies van je eigen concentratie en dat van je teamgenoten. Protesteren past niet bij presteren. Bedenk nogmaals: om te kunnen handballen hebben wij scheidsrechters nodig en de "scheids" is ook maar een mens.

Speelster van de week
Bij de thuiswedstrijd van Dames 1 worden steeds 2 speelsters uit de E-jeugd uitgenodigd bij de wedstrijd aanwezig te zijn. Indeling en verdere informatie wordt doorgegeven aan de betreffende coaches.

Spelregels
Als je gaat beginnen als handballer(ster) ken je vaak de spelregels niet of nauwelijks. Tijdens trainingen wordt hieraan aandacht besteed en verder zal je de regels spelenderwijs tijdens de wedstrijden leren. Om je alvast op weg te helpen zijn op de volgende site de spelregels te lezen: http://www.handbal.nl/competities/Spelregels

Sponsoren
Onze vereniging kan niet zonder sponsors. Daarom zijn wij de sponsor bedrijven erkentelijk voor hun bijdrage als hoofd of shirtsponsor. Daarnaast kent onze vereniging nog meer bedrijven die ons steunen via een advertentie in ons clubblad of eventueel een reclamebord langs het veld.

Wanneer je weet dat iemand wil sponsoren, meldt hem of haar dan aan bij de sponsorcommissie. Informatie hierover vind je op de website van handbalvereniging Verburch.

Sportkleding

De hele vereniging is verplicht te spelen in dezelfde kleding. Dit is een oranje shirt, een blauw broekje en witte sokken. Voor de meeste teams is (een gedeelte) van het tenue gesponsord. Wacht dus met aanschaf van het tenue totdat hierover duidelijkheid is.

Voor informatie omtrent het verkrijgen van een shirt kan je contact opnemen met de kledingcommissie. Op de website is de contactpersoon van de kledingcommissie terug te vinden.

HandbalNL app
Er wordt niet meer gewerkt met spelerskaartjes en wedstrijdformulieren. Alles verloopt via de app HandbalNL. Deze is erg handig om te installeren.

Trainingen
Tijdens de veldperiode vinden de trainingen plaats op de verharde velden naast de sporthal, terwijl de zaaltrainingen in de beide sporthallen worden verzorgd. Informatie over de trainingstijden is terug te vinden op de website. Via e-mail worden (ouders van) spelers van wijzigingen van trainingstijden op de hoogte gesteld.

Met betrekking tot de trainingen gelden de volgende regels: Het bezoeken van de trainingen is niet vrijblijvend maar verplicht. Bij verhindering verwachten wij dat je dit aan de trainer/ster bekend maakt. Ook een trainer/ster bereidt een trainingsprogramma voor, en het aantal aanwezigen is daarbij een belangrijk gegeven. Van de leden wordt verwacht dat zij op tijd op de training aanwezig zijn. Dit wil zeggen 5 minuten voor aanvang zodat de training op tijd kan aanvangen. Trainen moet gebeuren in correcte sportkleding, dus niet in een spijkerbroek. Het dragen van goed schoeisel is verplicht. In de zaal mogen de sportschoenen niet vooraf op straat gedragen zijn en ook zwarte zolen zijn niet toegestaan. Tijdens de trainingen buiten in de open lucht is het dragen van een trainingspak aan te raden om bij wisselende omstandigheden afkoeling te voorkomen.

Ben je geblesseerd, dan kan je natuurlijk wel naar de training komen kijken. Bovendien weet het team dan hoe het met je blessure gaat. Afhankelijk van de soort blessure is het misschien mogelijk toch in een aangepaste vorm mee te trainen.
 
Toernooien
Jaarlijks krijgen wij als vereniging uitnodigingen om deel te nemen aan toernooien. Deze uitnodigingen worden doorgestuurd naar de teams. Indien een team aan een toernooi wil deelnemen, dient de leiding dit aan de jeugdcommissie/bestuur te melden. Het is natuurlijk leuker om met diverse teams gezamenlijk naar een groot toernooi te gaan.

Vervoer
Om te zorgen dat de spelers ook naar uitwedstrijden kunnen gaan, verwachten wij dat alle ouders zich hiervoor inzetten. Via de leiding zullen de ouders worden benaderd, om gedurende 2 à 3 uitwedstrijden de spelers te vervoeren. Laat u niet verleiden om "teveel" spelers in de auto mee te nemen. Het vervoer moet verantwoord gebeuren volgens de wettelijke regels. Wij verwachten wel dat een ieder een inzittendenverzekering heeft. Waakt er voor dat u later nooit nalatigheid verweten kan worden.

Verzamelen
Bij een thuiswedstrijd is het standaard om een half uur voor aanvang te verzamelen in de kleedkamer. Bij een uitwedstrijd wordt verzameld op het grote parkeerterrein. Tijdstip van vertrek is afhankelijk van de afstand die gereden moet worden. Uitgegaan wordt dat het team een half uur voor de wedstrijd op de betreffende vereniging aanwezig is.

Verzekeringen
De leden van Verburch, die bij het Nederlands Handbal Verbond zijn ingeschreven, zijn automatisch verzekerd door middel van een zgn. sportverzekering. Deze verzekering is enige jaren geleden ontwikkeld op initiatief van het NOC*NSF. De verzekering bestaat uit twee rubrieken namelijk een aansprakelijkheidsverzekering en een ongevallenverzekering. Je kunt als lid van Verburch aan een ander schade toebrengen, maar er kan je zelf ook iets overkomen. Als je tijdens een training of wedstrijd een ongeluk krijgt waarvan je blijvend last houdt, wordt er gesproken van blijvende invaliditeit.

Bijvoorbeeld tijdens een wedstrijd breek je zo ongelukkig een enkel, dat je voet vastgezet moet worden. In zo'n geval kan je beroep doen op de ongevallenverzekering. Er wordt dan door de verzekeringsmaatschappij bekeken of je in aanmerking komt voor een eenmalige uitkering. Maar ook bij een simpel letsel bestaat de kans op vergoeding van kosten. Als er een schade door jou wordt veroorzaakt, of je krijgt een ongeval, dan dien je dit direct te melden bij het secretariaat. Een volledige en accurate schademelding bespoedigt de afhandeling. Je dient je na een ongeval met letsel direct onder behandeling te stellen van je huisarts. De rekening voor geneeskundige of tandheelkundige behandeling eerst indienen bij je eigen ziektekostenverzekering of ziekenfonds. Neem in geval van twijfel altijd contact op met het secretariaat. Door een te late melding van schade of ongeval verlies je de kans op een uitkering door de maatschappij.

VOG
Op dit moment is het inleveren van een Verklaring Omtrent Gedrag gewenst. Vanuit de ledenadministratie wordt iedere coach/trainer gevraagd dit aan te leveren.

Vrijwilligers
Een vereniging kan niet zonder vrijwilligers, deze zijn dan ook binnen HV Verburch hard nodig. Velen handen maken licht werk! Al is het maar bij een activiteit helpen zoals een toernooi, maar ook training geven, coaches en bestuurstaken. Aanmelden kan via het contact formulier op deze website, of via een mailtje naar Karin Heemskerk (cm.heemskerk@icloud.com)

Waardevolle voorwerpen
Als je waardevolle dingen, zoals je handbal, GSM, geld of sieraden meeneemt naar een training of wedstrijd, zorg er dan voor dat je deze spullen niet achterlaat in de kleedruimte. Neem ze liever mee in je sporttas naar het handbalveld of naar de trainings-/wedstrijdzaal. Of nog beter: geef ze af aan je teamleider!

Water drinken
Tijdens het sporten is het belangrijk om water te drinken. Zorg ervoor dat de meiden zowel bij de training als bij de wedstrijd een eigen bidon met water bij zich hebben. Las tijdens de training een drinkmoment in. Hiermee wordt hoofdpijn en blessures voorkomen.

Bij de buitenwedstrijden die thuis plaatsvinden, wordt er voor de jeugd gezorgd voor limonade tijdens de pauze. Laat een van de ouders zorgen dat deze limonade zo’n 5 minuten voor aanvang van de rust in de kantine wordt opgehaald.

Website handbalvereniging Verburch 
Op de website van handbalvereniging Verburch is veel informatie over onze vereniging te vinden. Leuke tip… plaats op de site een leuk wedstrijdverslag. Laat de hele vereniging meegenieten van jullie speelvreugde.

WhatsApp
Wij kunnen het gebruik van een groep op WhatsApp aanraden voor zowel een groep voor de meiden in het team als voor de ouders (zeker bij C-jeugd en jonger). Ook als trainer is het handig om een WhatsApp groep te hebben, om op een snelle manier te kunnen communiceren over het afzeggen van trainingen.  

Zaaldienst
Tijdens de zaalperiode worden alle teams door het wedstrijdsecretariaat aangewezen om, gedurende een tijdsdeel op de zondag, toezicht te houden als zaalwachter. Zij zijn dan verantwoordelijk voor het ongestoord laten verlopen van de wedstrijden conform de richtlijnen. In sporthallen is het verboden te roken, te eten en te drinken. Verder is het niet toegestaan om tijdens wedstrijden langs de zijlijn te ballen. Dit is gevaarlijk en leidt de teams in het veld af. Warmlopen langs de zijlijn mag wel mits dit niet storend is.

Zaalwedstrijden
Sportzalen mogen alleen betreden worden met schone sportschoenen (geen zwarte zolen), dus niet met schoenen die op straat zijn gedragen. Ook leider(ster)s op de wisselbank moeten sportschoenen dragen. Trek ze in de kleedkamer aan. Van ouders worden verwacht dat zij op de tribune plaatsnemen en zeker niet op normale schoenen over de sporthalvloer lopen.

In de zaal is het niet toegestaan om limonade te drinken. Bidons moeten hier met water zijn gevuld.