Verenigd in beweging

Verburch Sportcentrum rookvrij

Het is de wens van de gemeente Westland dat alle sportverenigingen uiterlijk 1 mei 2023 rookvrij zijn.

Daarvoor heeft de gemeente de handen ineengeslagen met Olympus ’70, Verburch, Quintus en Hockeyvereniging Westland. Zij willen de andere sportverenigingen in de gemeente overhalen geheel rookvrij te zijn. "Sporten en roken gaan niet samen. Laten we onze kinderen het goede voorbeeld geven en samenwerken aan rookvrije sportvelden", aldus wethouder Anko Goudswaard.

Hij startte eind januari de 'uitdaging' #WestlandSportRookvrij door bij atletiekvereniging Olympus ’70 een tegel te leggen. Op Verburch Sportcentrum wordt ook zo'n tegel geplaatst. "Ik hoop dat er nog vele tegels in het Westland volgen", zegt  Goudswaard. "De rookvrije schoolpleinen kennen we allemaal goed. Maar er zijn meer locaties waar veel kinderen komen waar eigenlijk roken onwenselijk is. We starten nu met de sportwedstrijden en velden." Verburch, Hockeyvereniging Westland, Quintus en Olympus ’70 zijn de ambassadeurs van de uitdaging. Goudzwaard: "Ik ben blij dat ze dit initiatief hebben genomen en roep de andere verenigingen op: Doen jullie mee?"

Tot en met 1 mei 2023 kunnen sportverenigingen die mee willen doen zich aanmelden via www.gemeentewestland.nl/sportrookvrij. Dan krijgen zij materiaal toegestuurd die ze kunnen ophangen op de vereniging. Dan weten de bezoekers en leden ook dat de hele locatie rookvrij is per 1 mei 2023.

#WestlandSportRookvrij komt voort uit het Lokaal Preventie Akkoord van gemeente Westland. Een rookvrije generatie, gezond eten, minder alcoholgebruik en mentaal lekker in je vel zitten, zijn de vier punten uit het akkoord. Daarin staat beschreven hoe de gemeente samen met haar partners daaraan gaat werken. Er staan dan ook meerdere projecten gepland voor de komende jaren. Hierbij hebben kinderen een speciale rol.

Bron: WOS.nl