Verenigd in beweging

Vrijwilliger in het zonnetje: André van Wingerden

Minstens 38 jaar is André van Wingerden onder meer wedstrijdsecretaris bij Verburch Voetbal. Dit houd zoveel in dat hij de wedstrijden indeelt op de drie beschikbare velden en daarnaast wijst hij de kleedkamers toe. Dit doet hij in de ochtend voor de jeugd en in de middag voor de senioren en de selectie. Het is elke keer weer een andere indeling en elke zaterdag weer een hele puzzel.

André: “’Mijn naam is André van Wingerden, woonachtig in Poeldijk en 59 jaar. Ik ben al sinds 1958 werkzaam bij klimaatspecialist Priva in De Lier waar ik nog steeds met alle plezier als administratief medewerker actief ben. Op dit moment ben ik als vrijwilliger bij Verburch Voetbal actief als wedstrijdsecretaris, wat ik nu al ongeveer 15 jaar doe. Daarnaast keur ik wekelijks alle (gras)velden, zie foto.

Sinds 1969 voetbal ik bij Verburch. Daarnaast ben ik eigenlijk altijd actief gebleven als trainer / leider / scheidsrechter / kampstaflid en nog tal van andere vrijwilligerstaken. Nadat ik al wat jeugdwedstrijden voor de fun had gefloten, mocht ik in 1983 mijn eerste serieuze vrijwilligerstaak invullen in de vorm van jeugdvoorzitter. Het motiveerde me om deze taken op te pakken, want ik merkte toen al dat er wat ‘gaten’ vielen in het aantal vrijwilligers. Om ook een steentje bij te dragen aan deze mooie vereniging ben ik toen zelf taken op gaan pakken. Toen had ik nog enorm veel energie en tijd om dit op te pakken. Voorlopig wil ik dit zeker nog wel volhouden zolang dit kan.

Het leuke is dat je met iedereen contact hebt. Iedereen binnen de vereniging, maar ook met andere verenigingen. Het mooiste eraan is dat je mensen al je hele leven kent die ook zo lang al vrijwilliger zijn. Als wedstrijdsecretaris lukt het soms wel eens niet om het iedereen naar de zin te maken. Niet iedereen kan op tijden voetballen die trainers/leiders voorstellen, hierdoor moet je mensen soms teleurstellen. Dat zijn dan de dingen die niet altijd leuk zijn.

Lijkt het je leuk om ook eens vrijwilligerswerk te doen, dan is iedereen welkom binnen onze vereniging. Er heerst hier een enorm gezellige sfeer. En het is een cultuur van ons kent ons. Ik zou zeggen ‘Join the club’ en ervaar hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn. Ik ben nu blij met de organisatie hoe die nu staat. De vereniging is enorm geprofessionaliseerd waardoor het allemaal een stuk makkelijker is. Op dit moment zijn er ongetwijfeld nog vrijwilligerstaken te doen mocht iemand dat leuk vinden. Vooral het zoeken van bijvoorbeeld scheidsrechters is en blijft lastig.’’